Oldalak

2010. június 14., hétfő

Zöldborsó - smaragd gyöngyszemek

Költőinek hangzik talán a cím,
de az érett zöldborsószemek valóban olyanok, mint egy smaragd gyöngysor. Kertészeti szempontból nagyon hálás növény, nem válogatós a talajban, gyorsan nő és a virágzás után hamarosan termőre fordul. A vetéstől számított 11-12 héten már szüretelhetjük is. Üdezöld szinével díszíti a veteményest, és gyökerein nitrogént gyűjt, ezzel dúsítja a talaj termőképességét az utána vetett kultúráknak.
A legelső kultúrnövények közé tartozik, a Közel-Keleten termesztették először. Könnyű, C-vitaminban és fehérjében gazdag zöldsége a koranyárnak.

4 komment:

jucus írta...

A zöldborsó a nyárelő legkedvesebb zöldsége számomra - minden formájában.De maradjunk abban, hogy nem 70 dkg borsót veszek, hanem 1 kg-ot, mivel ennyit biztos megeszem tisztítás kozben a lágy ízű apróbb szemekből. :))) Mennyei!

Zsazsa írta...

Szia Jucus! Igazad van, sok elfogy pucolás közben, mert nagyon finom, de vigyázz, tisztítottan kell 70 dkg! Úgyhogy inkább másfél kilót vegyél:-)

radica947 írta...

Csak irigykedem, a sok zöldborsó hallatán, nekünk már tavaly se termett, pedig boltban vettük a magot, de annyi sincs rajta, hogy nyersen jóllakjunk vele. Így jártam idén a zöldbabbal is, mániám, hogy amikor ültetem, számolom a magokat. 120 szem magot ültettem el, és 7, azaz HÉT bokor kelt ki. Még azal se vádolhatom magam, hogy nem locsoltam, egyrészt mert itt is lakunk, másrészt meg annyi eső esett,nem értem mi baj van velük.

Zsazsa írta...

Ez bizony tényleg rossz arány, sajnálom:-( Hol vetted a magokat, nem lehet, hogy régiek már? Nálunk a zöldborsó 90%-os arányban kelt ki, és Apukám vetett kúszóbabot, az is hasonlóan. Talajban egyik sem igényes, nem hiszem, hogy az lehet a gond.

Megjegyzés küldése