Oldalak

2010. június 2., szerda

Bazsalikom

Elfogult vagyok a bazsalikommal, egyszerűen imádom! Magát a növényt is harsogóan zöld bokrával, az illatát és az ízét is. A kertben páratlan párost alkotnak a paradicsommal egy vegyes-kultúrában, erősítve és védve egymást. Ugyanígy a konyhában, gondoljunk csak a mozzarella capresere, de minden paradicsomos étel ízét kiemeli a velefőzött friss bazsalikom. Ez a rajongás Korzikán kezdődött, amikor először kóstoltam ezt a valódi, mediterrán vidéken nőtt, buja aromájú zöldfűszert.
A bazsalikom származási helye Dél-Ázsia. Illata és aromája jellegzetes, íze pikáns, színe zöld, virága pedig fehér színű. Illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. Aromáját frissen fejti ki igazán, de szárított formában is használhatjuk. A főzés végén adjuk az ételhez, hogy friss zamata megmaradjon.

1 komment:

Jucus írta...

Friss íz élményem: 86 éves papánk a héten jött haza észak-erdélyi /Máramaros-sziget környéke/ körútjáról és "vásárfiaként" friss, omlós kecskesajtot hozott! :)) Esténként most ezt fogyasztjuk: kockákra vágott kecskesajt, -paradicsom, olíva olajjal megöntözve, dúsan megszórva frissen tépkedett bazsalikom levelekkel s a tetejére néhány oliva bogyó...
Szemnek is, gyomornak is fenséges és /nem utolsó sorban/ egészséges!

Megjegyzés küldése