Oldalak

2010. június 15., kedd

Zöldborsókrémleves mentával

Tavaszonként alig várom már az első friss zöldborsót. A zsenge tavaszi zöldborsóleves
igazi kedvencünk idei sárga és fehérrépával. Szinte mosolyog, mint tavasz a tányérban.
A friss mentával ízesített krémes zöldborsóleves pedig igazi kulináris öröm harsogóan zöld színével és üdítő aromájával. Úgy gondolom, hogy igazán friss zöldborsóból finom, de téli hónapokban készíthetjük fagyasztottból is. Azok a szerencsések, akiknek elég zöldborsójuk terem ahhoz, hogy le is fagyasszanak belőle, a saját termésüknek örülhetnek még akkor is, amikor a nyár csak emlék.
Hozzávalók
70 dkg tisztított zöldborsó
1 kis fej hagyma apróra vágva
bő fél liter húsleves
friss menta összevágva, és pár levél díszítésnek
200 ml sűrű tejszín
vaj
bio aprított szárított zöldség
tengeri só
Készítése
A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a zöldborsószemeket, megszórjuk a mentával, a szárított zöldséggel és addig pároljuk, míg egy kis levet ereszt, ezután felengedjük a húslevessel. A zsenge borsó hamar megpuhul, botmixerrel már pépesíthetjük is. Beleöntjük a tejszínt is, és kóstolás után, ha kell, ízesítsük tengeri sóval.
Nem használok lisztet vagy krumplit sűrítőnek, a zöldborsó és a tejszín aránya adja meg a leves krémességét, smaragdzöld színét és üde ízét. Minden krémlevest szeretek, de ez a legkedvesebbikek egyike, érdemes kipróbálni!

0 komment:

Megjegyzés küldése