Oldalak

2010. május 26., szerda

Vegyeskultúra

A jól bevált, hagyományos paraszkertekből kifejlődött biokert képét a növények sokfélesége jellemzi - írja Marie-Luise Kreuter.

Mivel a parasztkerteknek az egész családot kellett ellátniuk, elődeink a veteményes minél nagyobb részét, és minél hosszabb ideig hasznosították. Korai zöldségfélékkel vetették be, ahogy felmelegedett a föld tél után, és ahogy beérett egy fajta, azonnal bevetették egy hasonló tápanyagigényűvel, hogy ne legyen parlagon egy sor sem. Így tudtak változatosan termelni egészen késő őszig.
A vegyeskultúrát azonban nemcsak a minél többféle termés előnye miatt alkalmazták, hanem az évszázadok óta továbbadott megfigyelés miatt is, vagyis hogy egyes kultúrnövények kifejezetten jó hatással vannak egymásra, és jobban fejlődnek, sőt megvédik egymást, ha szomszédként, egyszerre növekednek. Ezért aztán a mintaként szolgáló parasztkertekben ezeket a jó szomszédságokat mindig is segítőként alkalmazták, ahol együtt nőtt zöldfűszer és virág a zöldségekkel, egymást erősítve.
Ha van veteményesünk, főleg, ha kisebb területű, és mi is minél több féle termést szeretnénk szüretelni, a vegyeskultúra a legjobb eredményt kínálja. Sok kertészeti oldal foglalkozik a részletes bemutatásával, ahol részletesen ismertetik a lényegét. Olvass tovább...

0 komment:

Megjegyzés küldése