Oldalak

2010. május 16., vasárnap

Eperdzsem

Néhány évtized alatt teljesen elszoktunk attól, hogy befőzzünk, pedig ez a legjobb módja ha tartósítószermentesen szeretnénk élvezni a kert ajándékait hosszabb időn keresztül. Édesanyám minden évben tett el eperdzsemet, és ez teljesen természetes volt, pedig városban laktunk és dolgozó nő volt. Ha nincs sok helyünk az üvegek tárolására, kisebb mennyiséget dolgozzunk fel, kevesebb munkával is jár, és egy finom vajas kaláccsal isteni lesz reggelire.
Hozzávalók
3 kg aprószemű érett eper
2 kg kristálycukor
1 teáskanál citromsav
Elkészítés
Az eperszemeket lecsumázzuk, kiválogatjuk, csak egészséges gyümölcsöt főzzünk be. Langyos vízben jól megmossuk, szűrőkanálon lecsepegtetjük, de nem daraboljuk fel, mert nagyon finom, amikor a dzsemben egész eperdarabok is vannak. Nagyméretű lábosban soronként megszórjuk kristálycukorral és lefedjük. Egy óra múlva levet ereszt. Rászórjuk a citromsavat és erős tűzön kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ez kb. 40-50 percig tart. Amikor mézszerűen folyik le a kanálról, üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül. Ha felbontottunk egy üveget, tároljuk hűtőben, így biztosan eláll, úgyis meglepően hamar elfogy majd.

0 komment:

Megjegyzés küldése