Oldalak

2010. szeptember 13., hétfő

Joghurtos padlizsán

Az egyik nagy kedvencem ez a padlizsános étel, a meleg, füstös grillezett padlizsán és a hűs, fokhagymás-mentás joghurt párosa. Kiváló előételnek is, de nagyon jó fogyókúrás egytál étel is lehet, hiszen a padlizsánnak kicsi a kalóriaértéke. Arra azonban figyeljünk ilyenkor, hogy nagyon kevés olajat használjunk, mert a szeletek hajlamosak magukba szívni, és akkor már nem is annyira könnyű... viszont így is, úgy is isteni!
Hozzávalók
1 közepes fényes és ruganyos padlizsán
kevés olivaolaj a grillezéshez
2 pohár krémes natúr joghurt, mostanában már lehet görög joghurtot kapni, az az igazi, mert sűrű
2 gerezd dundi fokhagyma
fél marék friss mentalevél
tengeri só
Elkészítés
Az első teendő a joghurtöntet elkészítése, hadd érjenek össze egy kicsit az ízei. Ehhez a megpucolt fokhagymákat zúzzuk finomra és adjuk a joghurthoz, aztán mehet hozzá az apróra vágott üditően friss mentalevél is. Hűtőbe vele, és neki is foghatunk a padlizsán sütéséhez.
Ezt az ételt készíthetjük szabadban grillrácson, de tűzhelyen bordás serpenyőben is. Finoman füstös ízt persze a faszénparázs fölött kap. A félcentis szeletekre vágott padlizsánt kenjük meg olivaolajjal, sózzuk meg és fektessük a rácsra. Süssük meg pár percig a szeletek mindkét oldalát, de közben ne mozgassuk őket, hogy szép csíkosra süljenek.
Nincs is más dolgunk, mint a padlizsánszeleteket egy tányérra fektetni, és nyakonönteni a joghurttal. Csodás, ahogy az ellentétek, a hideg és a meleg találkoznak, és úgy olvadnak össze mégis, mint jing és jang.

1 komment:

egyasokközül írta...

Ez finom lehet... Nagyon sok finomság receptjét írtad itt le - kár, hogy a többség már nem tud megcsinálni mindenféle ételt... De egyszer majd arra is sor kerül. Örülök ha egy nap burgonyára, tejre telik. Még kenyeret sem veszünk csak sütök valami olcsó kelt tésztát sósan vagy édesen.
De azért jó ábrándozni ilyen blogok láttán.
(ja és a netre mielőtt bárki is hivatkozna 1ezer forint per hó, mobilnet...)

Megjegyzés küldése