Oldalak

2010. május 15., szombat

Spenótos quiche

A quiche a franciák egyik szenzációs találmánya! Világhírű a quiche lorrainne lett, de tényleg csak a fantáziánk szab határt a lehetséges variációknak.
Ha az alaptésztából dupla mennyiséget készítünk, egy adagot nyugodtan lefagyaszthatunk belőle, és amikor kedvünk támad mondjuk egy spenótos quiche-re, akár egy fél óra alatt kész is lehet.
Quiche tészta
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 egész tojás
4-5 evőkanál jéghideg víz
só és bors
A lisztet egy edénybe tesszük, és nagylyukú reszelőn ráreszeljük a hideg vajat, majd gyorsan a tenyerünk között összemorzsoljuk. Az egész tojást összekeverjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és a morzsás vajas liszthez öntjük. Összegyúrjuk, és egy folpackba tekerve legalább egy fél órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a tésztát fél centisre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy hullámos szélű kerek, kivajazott tortaformát. A formát a tésztával a mélyhűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A tészta ugyanis akkor lesz omlós, ha hideg marad az előkészítés során. A fagyasztóból egyenesen az előmelegített sütőbe tesszük, és vakra sütjük, ami azt jelenti, hogy kb. 10 perc alatt elősütjük, hogy a töltelék ne áztassa el. A quiche receptek általában babot vagy rizst ajánlanak nehezékként az elősütéshez. Én nem bonyolítom ezzel az életemet, csak megszúrkálom villával a tésztát sütés előtt, és ahol mégis felpúposodik, ott egyszerűen lenyomkodom a kezemmel.
Töltelék
3 marék friss leveles spenót
egy gerezd fokhagyma
kevés vaj
tengeri só
frisssen őrölt feketebors
kevés liszt
1,5 dl főzőtejszín
15 dkg zamatos sajt (pl. kecske vagy gruyere)
A megmosott és lecsepegtetett spenótot - ehhez a recepthez semmiképpen ne használjunk mirelit spenótot - vajon pár perc alatt megpároljuk, közben hozzáadunk egy gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, megszórjuk egy hintésnyi liszttel, felöntjuk a tejszínnel és besűrítjük. A tölteléket a félig sült tésztára öntjük, a tetejére morzsoljuk a sajtot, és aranybarnára sütjük.

1 komment:

jucus írta...

Nagyon örülök! Nem elég, hogy finomat tudok hétvégére vendég várónak sütni, végre tudom, hogy van leírva az általam eddig "kiss"-nek hitt kifejezés! :))

Megjegyzés küldése