Oldalak

2010. május 15., szombat

Spenót poféznivel, ahogy nagymamám készítette

Hozzávalók
leveles vagy mélyhűtött spenót
fél liter tej
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt bors
kevés olaj
kevés liszt

2 db nagyobb krumpli
liszt
tengeri só
a sütéshez olaj
Elkészítés
A spenótból ízlés szerint elkészítjük a főzeléket.
Én így készítem: a spenótot olajon megdinsztelem, hozzáadom az összenyomott fokhagymát és sózom, borsozom. Ha friss spenótból főzzük, akkor ennél a fázisnál össze kell turmixolni. A krémet felengedjük tejjel, még krémesebb lesz, ha a tejet egy kis tejszínnel is dúsítjuk, és fedő alatt készrefőzzük. Közben az olajjal és a liszttel őzbarna rántást készítünk és ezzel sűrítjük be a spenótot.
A poféznihez megfőzzük a megtisztított krumplit, ha langyosra hűlt, krumplinyomóval összenyomjuk és kicsit utánasózzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz a krumpli, hogy lágy tésztát tudjunk gyúrni belőle. A tésztát kb. ½ centisre kinyújtjuk, és kerek kb. 5 centi átmérőjű kiszúróval szaggatjuk ki. A tésztakorongokat  bő olajban kisütjük.

4 komment:

nagypapi írta...

Biztosan finom krumlilángossal is, de a pofézni a bundáskenyér másik, 'ősi' neve.
Berántani nem szoktam a spenótot, tejbe áztatott zsemlét botmixerrel összetörök, és csak ez a sűrítése.
Grat a bloghoz, ne hagyd abba!

Zsazsa írta...

Biztos tájegységenként változik az elnevezése, mint a pl. tócsnié is. Nagymamám így hívta, ezért aztán mi is.
Köszi a bíztatást, folytatom :-)

Névtelen írta...

Már unom a spenótot! :(( Popey

Zsazsa írta...

Pedig a spenót egyáltalán nem unalmas! Bizonyítékként íme még egy spenótos recept :-)

Megjegyzés küldése