Oldalak

2010. május 11., kedd

Kertünk

A kertünk a Balaton déli partján fekszik, a családi nyaralót öleli körül, és valami kedves kuszaság és bujaság jellemzi, sokkal inkább angolkert jellegű, mint francia. A mértani szabályozottság távol áll tőle, mert ritkán avatkozunk bele a növények növekedésébe.
A kaputól a kerti út L alakban visz a házhoz, balra van a füves rész fagyallal körbevéve, nagyra nőtt ligetes nyírfáival, fűzfával, bokor- és futórózsával,  jobbra pedig - egymástól egy virágágyással elválasztva  - zöldelll a szőlőlugas és a biokert.  
A veteményesben nem használunk semmilyen vegyszert, szeretnénk megvalósítani az organikus termelést, mintát véve az egykori parasztkertekről, ahol a vegyeskultúra és a vetésforgó alkalmazásával segítették a növények fejlődését és a kártevők elriasztását. A későbbiekben sok szó lesz még mindkettőről, mert a biokertben igazi ászként működnek, alkalmazásuk szinte garantálja az öngyógyító veteményeskertet.
Ebben az évben későn indult a veteményesünk élete a késői tavasz miatt. Egy nyaralóban, ahol csak hétvégén tartózkodunk amúgy is nehézkesebb a vetés és az ültetés időzítése, hiszen kora tavasszal nem vagyunk ott mindig, hogy nedvesen tartsuk a kelésig a magok földjét. Mégis az eperágyás már szépen virágzik, a haszonkertben növekednek a paradicsompalánták, és a sok eső hatására kibújt a földből az elvetett zöldborsó, a hónaposretek, a spenót, a saláta és a sokféle zöldfűszer is. Ha a májusi eső tényleg aranyat ér, akkor bizony sok aranyunk lesz idén!

2 komment:

Névtelen írta...

Kedves Zsazsa, nekünk is van kertünk a Balatonon, de eddig én csak a kutyáim miatt örültem neki! :))))))) a mosoly - jelek a nyaraikat ott töltő kutyák számát jelenti, az eltelt 3o év alatt. Sírjaikon bokrok, virágok nyilnak. Pozítiv sugárzású irásod hatása ébresztő számomra: a kert máshogy megélhető és
használható?

Zsazsa írta...

Köszi a hozzászólásodat! Igen, a kert számtalan módon megélhető. Azt is megértem, ha valaki csak pihenni szeret benne, de igazán akkor tud sokat nyújtani, ha az ember tevékenyen vesz részt az életében. Örülnék, ha rendszeresen olvasnád a bejegyzéseimet, hátha te is kedvet kapsz!

Megjegyzés küldése