Amikor elkezdtem a biokertészettel - azon belül is a kedvező párosításokkal -foglalkozni, és bújtam a könyveket, hogy minél többet tudjak meg a jó szomszédságban fejlődő kultúrákról, gyermeki örömmel fedeztem fel - na igen, újszülöttnek minden vicc új -, hogy az egymást segítő és védő növénypárosítások ételeinkben is sikeres párt alkotnak. Kertészkedő elődeink tehát úgy gondolták, ha a kertben egymásra talál két fajta, kipróbálják a konyhában is.
Nézzünk hát a teljesség igénye nélkül párat.
a burgonya és a káposzta jobb ízű lesz, ha köményt nevelünk mellette
és milyen finom is a tepsiben sült krumpli köménymaggal megszórva,
a káposztás ételek pedig könnyebben emészthetőek, ha köménnyel fűszerezzük
az uborka és a tök kártevőit elriasztja a mellé vetett kapor
a kovászos és a csemegeuborka elképzelhetetlen kapor nélkül
a tökfőzelék a friss kaportól lesz igazi tavaszi fogás
a paradicsom szebben fejlődik, ha bazsalikomot ültetünk mellé
és valóban, minden paradicsomos étel ízét kiemeli a friss bazsalikom,
a mozzarella capresében pedig önálló étellé lépnek elő
Kisérletezzünk hát bátran kertben és konyhában, hiszen a főzés is alapvetően improvizációs műfaj.
1 komment:
...nem eszi meg a meztelen csiga kertünkben az
epret, ha a palánták mellé egy-egy fokhagyma gerezdet dugunk! az előbbiekkel ellentétben a fokhagyma nem emeli ki az eper ízét :)), viszont "bio" módon védekeztünk.
Megjegyzés küldése