Oldalak

2010. november 16., kedd

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

Mint a krémlevesek általában, ez is jolly jocker!
Csak a sütőtök megtisztítása és feldarabolása igényel egy kis fizikai munkát, utána már megy minden, mint a karikacsapás. Én nem szoktam előre megsütni a tököt, mert akkor túl édes lesz a leves tőle. Füstössége, lágy krémessége és melengető sárgája isteni fogássá emelik.
Hozzávalók
fél sütőtök
10 dkg bacon
5 dkg vaj
csontlé vagy 1 leveskockából készült leves
tengeri só
frissen őrölt szerecsendió
1,5 dl tejszín
1 csomag tisztított tökmag
Elkészítése
A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk. A bacont vékony csíkokra vágjuk, vajban megpirítjuk, kiszedjük és melegen, tartjuk. A visszamaradt zsiradékba adjuk a nyers sütőtököt, csontlét öntünk rá, zúzott fokhagymát adunk hozzá, ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Fedő alatt puhára főzzük, majd turmixoljuk. Edénybe visszahelyezve tejszínnel dúsítjuk. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk és tálaláskor a pirított baconnel együtt megszórjuk a levesünket.

0 komment:

Megjegyzés küldése